Система вентиляції в готелі, хостелі

Система вентиляції в готелі, хостелі

  • By admin
  • Вентиляція
  • Коментарі Вимкнено до Система вентиляції в готелі, хостелі

Якісна вентиляція і кондиціювання готелю, готелю або хостелу – це не розкіш, якою можна знехтувати на догоду економії, а необхідність, від якої безпосередньо залежить матеріальна вигода і успішність підприємства в цілому. Погодьтеся, якщо центральний кондиціонер в готелі і пов’язана з ним система вентиляції в готелі працює справно, постояльцям номерів забезпечується здоровий мікроклімат і максимально комфортний режим відпочинку. А це автоматично відбивається на популярності готелю, його затребуваності серед клієнтів і тривалості їх перебування.

Головне завдання системи вентиляції готелю  – створення комфортних умов внутрішнього клімату та дотримання вимог норм і правил.

Забезпечити правильну вентиляцію в такому будинку не так просто, зважаючи на складність самого інженерного об’єкту. Готель / готель налічує велику кількість приміщень, абсолютно різних за площею, технічними параметрами і призначенням. А значить для кожного окремого приміщення – будь це кухня, басейн, сауна або номерний фонд – потрібно розрахувати індивідуальні параметри по притоку і витяжці повітря. Розробка вимагає ретельного дотримання будівельних норм і правил (СНіП).

Особливості стандартів вентиляції готелів та хостелів

До вентиляції хостелів / готелів / готелів пред’являються вимоги, визначені в нормативному документі СНіП. Під час розробки проекту під певне будівля, враховується різниця в продуктивності припливної вентиляції. Крім цього, норми повітрообміну різняться в залежності від масштабу готельного об’єкту і числа привласнених йому зірок.

Норми організації вентиляції в залежності від кількості зірок:

  • 4 * і 5 * – зіркові готелі –  їм наказують обов’язкове оснащення кожного номера автономними системами вентиляції і кондиціонування з можливістю регулювати різні параметри внутрішнього клімату (температура, вологість і т.д.)
  • Готелі та мотелі 3 *   пред’являються більш лояльні вимоги – допускається процес механічного і природного повітрообміну за допомогою вентиляторів, кватирок або клапанів припливного повітря, встановлених на рівні не менше двох метрів від підлоги.
  • Хостели, мотелів і готелі, що мають 0 * -2 * – повинні відповідати стандартним вимогам, які пред’являються до природної вентиляції приміщень.

Для максимального комфорту постояльців в міні-готелях використовують припливно-витяжні моделі, які здійснюють вентилювання, підігрів і очищення повітря. Для зниження витрат на електроенергію доцільно застосувати обладнання з функцією рекуперації. 

Вентиляція готелю

Особливості припливно-витяжної системи вентиляції та кондиціонування повітря в готелі, готелі

У житлових приміщеннях готелів, готелів або хостелів в основному використовується припливно-витяжної тип вентиляції, який має свої особливості.

Для установки припливно-витяжної системи, в готелях часто використовують збірні і цільні припливно-витяжні установки (ПВУ), які в свою чергу забезпечують подачу і видалення повітря в приміщеннях. Подача припливного повітря відбувається з попередньою підготовкою – фільтрацією, підігрівом і в разі потреби зволоженням, охолодженням.

Система вентиляції кожного житлового номера складається з 2 частин – вентиляції основного приміщення і санітарного вузла. Вони повинні функціонувати автономно один від одного, заборонено їх об’єднання. У житловій частині номера здійснюється приточно-витяжний вентилювання, в санвузлі – тільки витяжка. Рекомендується робити приплив трохи могутніше, щоб повітря з туалетної кімнати не проникало в основне приміщення. Дифузори витяжки та припливу потрібно розносити на максимально віддалене відстань один від одного для якісного повітрообміну.
 

Вентиляція технічних приміщень відбувається за тим же принципом: а повітрообмін розраховується з урахуванням призначення приміщення.

Розрахунок проекту вентиляції готелів

Основні вимоги та рекомендації до організації системи вентиляції в готелі

Так як від системи вентиляції в готелі залежить якість, безпеку і комфорт постояльців, вона повинна відповідати кільком основним вимогам до організації та обладнання вентиляції в готелі:

Комфортні умови температури.  У зимовий період року за це відповідає підігрів припливного повітря, а в літній охолодження засчет вбудованого блоку охолодження в систему вентиляції, або автономна система кондиціонування.

Безшумність роботи.  З огляду на, що основна маса приміщень представлений номерним фондом, призначеним для сну і відпочинку, цей фактор є основним. Для цього рекомендується ставити шумоглушители і робити низьку швидкість в каналі, за нашим досвідом швидкість в діапазоні від 1 м / с до 3 м / с не викликає дискомфорту. Тому часто через обмежений застельового простору доводиться використовувати прямокутні плоскі повітроводи.

Надійність і можливість швидкого доступу для обслуговування обладнання.  Вентиляційні мережі і супутнє обладнання зобов’язані працювати і бути доступними для проведення сервісних і ремонтних робіт. Крім цього бажано проектувати систему таким чином, щоб будь-яку поломку обладнання можна було усунути в найкоротші терміни, що ні припиняти роботу вентиляції на тижні.

Індивідуальність .  В ідеальному готелі всі рішення по проекту вентиляції повинні бути націлені на створення індивідуального мікроклімату в кожному номері. Такі системи передбачають можливість регулювання параметрів повітря самостійно.

При технічному розрахунку проекту вентиляції готелів враховуються такі параметри як:

  • Площі приміщень та їх призначення;
  • Кількість осіб (персоналу і постояльців);
  • Окремо проектується система вентиляції кухні ресторану / кафе ;
  •  Кількість зірок у готелі / готелю;
  • Допустимий рівень шуму;
  • Побажання замовника до мікроклімату приміщень.

Розрахунок повітрообміну по кратності відбувається за такою формулою

L = n * S * h , де

L  – необхідна продуктивність вентиляції,

n = 1  (для житлових приміщень)

n = 2,5  (для приміщень офісного призначення),

S  – площа,

H  – висота

   

Розрахунок повітрообміну за кількістю людей

L = N * L норм  ,  де

L  – необхідна продуктивність припливної вентиляції,

N  – кількість осіб.

норм  – це норма витрачається повітря для однієї людини. Ця величина може варіюватися.

Для готелів, баз, хостелів існують суворі гігієнічні норми повітрообміну, які повинні дотримуватися неухильно (Гігієнічні вимоги до мікроклімату готельних приміщень, певні в нормативному документі МосСанПіН 2.1.2.043-98):

Готельні номери – 60 м 3 / год (на 1 особу)

Душові кімнати і санітарні вузли – до 120 м 3 / год

Конференц-зали – не менше ніж 30 м 3 / год (на 1 особу)

Вимоги до параметрів мікроклімату в готелі полягають у наступному:

Ключовою вимогою, яка пред’являється до роботи систем вентиляції і кондиціонування, вважається підтримання потрібних параметрів повітря в обслуговуваних приміщеннях:

Температура повітря в номері – + 18-20 ° С (максимально допустиме значення + 26 ° С)

Показники вологості – в готельних приміщенням з системою кондиціонування – 40-45%, без системи кондиціонування – 30-65%)

Швидкість руху повітря – 0,25 м / сек.
При цьому допускається незначне відступ від норм:

    • за обсягом припливного повітря – не більше + 10%
    • по температурі повітря – не більше + 2 ° С.
    • по відносній вологості – не більш + 5%.

Регулювати параметри можна за допомогою пульта управління вентиляцією

Деякі рекомендації по підбору основного комплекту обладнання:

Електричні або водяні нагрівачі: для підігріву повітря в осінньо-зимовий період року в систему припливу встановлюють повітряний калорифер (нагрівач). Його потужність підбирається виходячи з продуктивності всієї системи.  

Вентилятори або вент. машини: Підбір потужності вентиляційних машин або вентиляторів проводиться за аеродинамічною характеристиці кожного конкретного виробу, в якій представлені залежність видається витрати системи від аеродинамічних втрат в мережі повітроводів. Розраховують величину робочого тиску виходячи з типу розподільників повітря, типу встановлюються повітропроводів і їх діаметра, а також кількості поворотів і переходів з одного діаметра на інший. Чим довше траса і більше в ній різних елементів, тим вище повинна бути тиск, який створюється вентилятором.

Розподільні решітки або дифузори: Їх кількість, тип і розмір підбираються по необхідному витраті повітря на кожне приміщення. При виборі беруть участь такі фактори як швидкість повітря (вона не повинна створювати дискомфорт, тобто бути в межах 0,3-0,5 м / с), а також дизайн і технічні можливості розміщення того чи іншого типу.

Ні для кого не секрет, що економити на таких речах як інженерні системи не можна, оскільки, як правило, це призводить до серйозних порушень норм, поломок устаткування або просто некомфортною роботі всієї системи, тому довіряти створення і розрахунок проекту вентиляції слід тільки професіоналам.
Наші фахівці проконсультують Вас з будь-яких питань, пов’язаних з системами вентиляції і кондиціонування вашої майбутнього готелю або готелю.